dijous, 10 de novembre del 2011

Un país com una casa

Portada del llibre
"El país de las mujeres"
Ara que estem en campanya electoral i que cal reformular la política d’aquest país i de molts d’altres és un bon moment per llegir “El país de las mujeres” de Gioconda Belli premiat amb el VI Premi de novel·la La otra orilla.  Parla del domini de la testosterona al poder i proposa un govern regit per  hormones femenines.  On la feminitat no sigui vista com un punt feble i que es potenciïn la candidesa i la sensibleria per portar un país de la mateixa manera que una mestressa de casa  gestiona la llar.

La història passa en un estat creat per l’autora que ha patit com altres països llatinoamericans la barbàrie dels colonitzadors, ha passat de la independència al càstig dels dictadors i per períodes de revolució i derrotes que han deixat cansada i desconfiada la seva gent.   En mig de un fort ànim de desil·lusió política Viviana Sansón, periodista d’investigació,  aprofita l’èxit de popularitat televisiu que gaudeix desprès de destapar un cas de corrupció i malversació de fons per presentar-se a les eleccions. En una reunió informal entre amigues sorgeix la esbojarrada idea de constituir un partit polític només format per dones que ella mateixa liderarà. Un cop hagi arribat al govern i pres mesures polèmiques, el descontentament del sector masculí provocarà  la ira d’un encaputxat que la dispararà al cap durant un míting.   

Bandera del P.I.E
La investigació policial, els records de Viviana Sansón i els fets que passen en temps real s’aniran entrelligant per formar tota la trama. Amb uns personatges molt ben dibuixats, un dolç  llenguatge descriptiu i el sentit de l’humor i de la imaginació ajuden a fer més creïble aquest govern. Segurament el fet que Gioconda Belli hagi tingut un passat com a activista política, que sigui una gran poetessa, reconeguda novel·lista i que escrigui contes infantils té molt a veure amb el resultat d’aquesta interessant història. 
   
Fraguas que vol dir foc i aigua recorda la Nicaragua natal de Gioconda  terra de volcans i llacs. La força del volcà Mitre mostra a un mes de les eleccions la seva energia i esclata deixant un núvol de gasos que reduirà els nivells de testosterona dels habitants. No cal dir que la victòria de P.I.E (Partido de la Izquierda Erótica) no es deu solament a aquest fet, però si que ajuda a calmar i suavitzar els ànims dels més reticents al canvi. La consigna que els farà guanyar les eleccions serà mirar el país amb ulls de mare, gestionar-lo de la mateixa manera que es porta una casa. Potenciar les capacitats femenines amb el símbol del cercle, lloc d’igualtat on la gent es mira cara a cara, participació, contacte i identificat amb el ventre matern. I la seva bandera són dos peus caminant amb les ungles pintades de vermell per simbolitzar que les coses s’han de fer pas a pas. L’autora creu tan en aquesta idea dels canvis lents però efectius que ha obert una pàgina web per compartir i potenciar diferents accions de canvi.  http://www.partidoizquierdaerotica.com

Gioconda Belli
Desprès dels primers mesos de govern el P.I.E envia a casa als funcionaris públics masculins substituint-los per dones capacitades i formades en les diferents matèries. Dones que en una societat dominada pels mascles, un cop casades havien deixat els seus estudis i les seves professions. Creuen que als homes els cal un període de descans per a recuperar les tasques familiars, cuidar la casa, els fills, netejar, portar l’economia familiar... Feines que en aquest país tremendament masclista havien deixat de fer. Al principi aquesta mesura no agrada però poc a poc comencen a gaudir de veure créixer els fills i d’ocupar-se de la llar. Una altre iniciativa que pren el nou partit és premiar els barris més nets, ja que si a fora hi ha ordre també n’hi haurà a les cases i la gent viurà més feliç. Aquí comença el concepte de felicismo que pretenen potenciar amb propostes com el ministeri de llibertats, els canvis en el llenguatge a través de les terminacions dels mots (les paraules acabades en o com todo acabaran amb e tode, perquè sigui neutre i no masculí) o la transformació sonora de la paraula ciudadanos per [k]uidadanos per tal de conscienciar a la població que s’han de cuidar els uns als altres, crear una carrera universitària de maternitat per homes i dones o incorporar al govern ministres convidades d’altres països que siguin molt competents en el seu sector. Aquestes entre moltes altres mesures són adoptades pel govern del P.I.E que veurà com algun detractor intenta troncar la estabilitat del país.

Gasos expulsats pel volcà del Hierro
El sentit de l’humor és important  però i el missatge de fons, perquè no cuidar del nostre territori de la mateixa manera que cuidem la llar. La netegem com hauríem de procurar que estigués net el nostre país tan de delinqüents, de corruptes o de residus. Procuraríem alimentar-lo com fem amb els  fills quan són petits i miraríem que els seus  habitants es poguessin valdre per ells mateixos quan ja fossin grans. Donar-los una bona educació en valors i en continguts per tal que el dia de demà puguin ser bones persones i alhora tenir un futur professional. Els cuidaríem quan estiguessin malalts i miraríem de que mai els faltés atenció mèdica. I tot això fent malabars com fan moltes famílies per arribar a final de mes sense gastar allò que no tenim.   

Si pensem en aquestes premisses potser no és tan mala idea que els governs es convertissin en una mena de matriarcat, ja que ningú cuida i procura més pels seus que una mare. I un cop retornéssim als valors instintius de cuidar-nos els uns als altres estaria bé recuperar la paritat. Algú sap si els gasos que estar deixant anar el volcà del Hierro redueixen els nivells de testosterona? Potser ara seria  un bon moment per començar un canvi i més si tenim en compte que a la novel·la els efectes dels gasos tòxics duren dos anys en els que aprofiten per reformar la constitució.  Estaria bé rebaixar la masculinitat dels nostres polítics (homes i dones) i que comencin a ser dones, a pensar com una mare/pare i mirar el seu país com si cuidessin de casa seva i dels seus fills.